WRC

Förkortningen WRC står för World Rally Championship, eller Rally-VM som vi kallar det på svenska. Värdsmästerskapet i rally har anordnats sedan år 1973 av det Internationella Bilportsförbundet FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Varje år kör man deltävlingar i flera olika länder.

På WRC:s officiella hemsida  hittar man bland annat information om var och när de olika deltävlingarna kommer att hållas. Där kan man även se vilka som vunnit de deltävlingar som redan körts samt alla förarnas resultat. På hemsidan kan du också läsa om de olika aktuella förarna och de lag de tävlar för.

I år 2016 gick WRC av stapeln i Monaco då man körde den första deltävlingen, Monte Carlo Rallyt, av totalt tretton deltävlingar. Vinnaren av Monte Carlo Rallyt var förra årets guldmedaljör, fransmannen Sebastian Ogier. I andra deltävlingen, Rally Sweden, som kördes i Sverige var det finländaren Jari-Matti Latvala som tog hem vinsten. Både Ogier och Latvala är skickliga förare är favorittippade under årets Rally-VM.

Men vem kommer att ta hem årets VM? Som det ser ut just nu är Ogier högst tippad inför de flesta deltävlingarna. För oss bilsportsfantaster ska det bli väldigt spännande att se om han lyckas behålla vinnartiteln i år. För att hålla sig uppdaterad om oddsen inför varje deltävling kan man kika in på spelsajter där kan man även själv lägga ett odds på den förare man tror kommer att kamma hem deltävlingen.

Rally

WRC körs inte bara i en klass utan i flera. Förutom huvudklassen WRC så tävlas de även i klasserna WRC 2, WRC 3 och Junior WRC. Mer information om dessa klasser hittar du på WRC:s hemsida. Där kan du bland annat ta reda på vilka som tagit hem deltävlingarna i de olika klasserna om du missat det. Förra årets vinnare i Junior WRC var ingen mindre än svenske Ponuts Tidemand som tävlade tillsammans med sin norske kartläsare Ola Fløene.

About Author: lucas