Vårfin bil

Den lång vintern är de facto på väg att ge vika och våren börjar så smått att kräva kung Bores avgång. Vips så kommer det vara dags att slänga på sommardäcken och slippa den vinterhalkiga vägen. Här ska vi därför ge lite tips på hur du kan göra bilen vårfin.

Tipsen i denna artikel kommer till största del från Motormännen.se, där kan du även hitta fler tips på hur du fixar bilen inför den kommande våren.

Tvättning

För det första när det gäller tvättning av bilen så vill vi nämna att du av miljösynpunkt bör hålla till på en spolplatta med oljeavskiljare. Att tvätta bilen är kanske inte hjärnkirurgi men det finns några steg som är bra att följa. Börja med att spola av bilen noggrant så att all lös smuts, grus och övrigt försvinner. Detta gör du med fördel med en högtryckstvätt eftersom du då enklast får bort det mesta av smutsen.

Kom dock ihåg att inte stå alltför nära bilen när du använder högtryckstvätt eftersom strålen ju är rätt så kraftig och har du otur så kan skador uppstå. Har du ingen högtryckstvätt så går det fint med en vanlig vattenslang med reglerbart munstycke. När du spolat klart överallt, även under skärmar och underredet så känner du efter med fingrarna på de delar som är mest rostkänsliga – skärmarna exempelvis.

Nästa steg är avfettning. Spruta hela bilens utsida med avfettning, snåla inte, men var noggrann att läsa på innan om avfettningen måste spädas, annars kan lackskador uppstå om avfettningen är för koncentrerad. Avfettningen kommer att hjälpa till att tvätta bort saltrester och asfaltspartiklar som rivits upp av dubbarna på vinterdäcken. Låt avfettningen verkar några minuter innan du sedan spolar av bilen noggrant, du vill att all avfettning ska bort.

Det sista steget i tvättprocessen är bilschampo och varmt vatten. Börja uppifrån och schamponera in bilen med polerande rörelser. Använd rikligt med vatten och var noggrann med att skölja svampen ofta för att undvika att något gruskorn fastnar och repar lacken. Se också till att använda ett schampo som löddrar ordentligt och som är skonsamt mot lackerade och vaxade ytor. Ett exempel på ett sådant schampo är 3M car wash soap som du kan hitta exempelvis på Mekanika.se. När du gjort detta klart så är dags att återigen skölja av bilen med högtryckstvätten eller vattenslangen.

Som avslutning så använder du med fördel en gummiskrapa och eller sämskskinn för att få bilen torr så fort som möjligt. På så sätt så undviker du att det blir ”vattenmärken” som det kan bli om du låter bilen självtorka.

About Author: lucas