Säker i bilen under vintern

Det är ju knappast någon nyhet att bilsäkerhet i vintertider är en viktig fråga och att man behöver tänka på ett par saker extra för att försäkra sig om att man är säker ute på vägarna.

Ingen vill ju råka ut för en olycka på vägen, men ibland kan det kännas som om inte alla kör som om detta ligger i medvetandet. En förare som inte tänker lika mycket på säkerheten är inte bara en fara för sig själv utan även alla andra i trafiken. Det är lätt hänt att inte bara en utan två eller fler fordon skadas när någon inte tagit tillräckliga säkerhetsåtgärder ute på vägen. Har man tur blir ingen skadad men reparationer på bilen är nästan oundvikliga och med tanke på hur mycket mer avancerad bilteknologi blir behöver man många gånger hitta någon som utbildats att hantera den modell man kör.

Spontant känns det säkert logiskt att tänka sig att ju värre vinter desto fler olyckor. Men i en studie från 2010 visar det sig att antalet krockar faktiskt går upp om det är en mild vinter. En del av förklaringen till detta är att medelhastigheter går ned under hårda vintrar med allt från 7-25%. Värre vinter betyder ju också mer snö och snövallar har så klart en dämpande effekt vid kollisioner. Vad som dock ökar är antalet olyckor som börjar med sladd och att dessa olyckor ofta resulterar i sidokollisioner, vilket kan vara väldigt farliga för förare och passagerare.

Ett av de bästa skydden mot detta är så klart antisladdsystem och sedan november 2014 har det varit lag på att alla nyregistrerade personbilar och lätta kommersiella fordon behöva vara utrustade med detta. Innan detta infördes hade endast 84 % av nya fordon antisladdsystem och den globala siffran var så låg som 59 %. Visserligen är det ju många länder som inte behöver tackla problem som snö och is, men sladdar kan ju förekomma utan dessa.

About Author: admin