Nytt om drivmedel

Motortävlingar är ju inte bara sport utan har alltid varit en provbänk för utveckling av fordons prestanda och säkerhet. Nu testar rallysporten nya bränsletyper. Inför Akropolisrallyt 2013 använde Pontus Tidemand ett bränsle kallat GEM fuel Det är ett bränsle som innehåller vanlig bensin, bioetanol och biometanol. Det lär minska växthusgaserna med 50 % jämfört med vanlig bensin. Det lär däremot dröja innan vi ser elbilar på rallybanorna även om försök görs med specialtävlingar för miljöbilar.

Miljö

Det görs även försök med att utvinna bränsle ur alger. Ett storskaligt försök finns vid Bäckhammars pappersbruk. Avloppsvatten från papperstillverkningen ger algerna energi att växa till sig, sedan kan biodiesel och smörjolja utvinnas ur algerna.

Förra året kördes Oresund Electric Car Rally, en sträcka på åtta mil, för att undersöka hur lite energi en elbil använder. Olika typer av elbilar deltog såsom rena elbilar och laddhybrider. De tre bilar som drog minst var rena elbilar, och de klarade de åtta milen med en förbrukning omräknat till bensin på under en liter det vill säga 0,1 liter milen. Även några laddhybrider klarade sig med en förbrukning motsvarande 0,15 till 0,25 liter per mil. Vill du läsa mer om tävlingen hittar du det här; http://www.elbilsrekordet.se