Leasa bil

Att skaffa bil är för de flesta en rätt stor affär som kräver en del eftertanke före – så att säga. Något som blir allt vanligare inte bara bland företagare utan även bland privatpersoner är att istället för att köpa bilen så leasar man den. 

Av den anledningen så tänkte vi ge några tips på vad man kan tänka på vid leasing, vad man ska se upp för i och vikten att ha koll på hur avtalet ser ut.

Vad är leasing?

Sett till juridiken så är leasing, enkelt uttryckt en hyra. Det innebär att du efter leasingtiden (som blir som ett hyreskontrakt) ska lämna tillbaka bilen till leasingfirman, du äger alltså inte bilen. En av de stora fördelarna med leasing är att man slipper betala kontantinsatsen på 20 procent som annars krävs när man ska köpa en bil. Trenden är att leasing ökar bland unga storstadsbor just eftersom de vill använda de pengar som skulle varit kontantinsatsen till något annat, och därför väljer ett leasingavtal.

Ett leasingavtal löper normalt under två år och därefter ska bilen alltså återlämnas till firman – eller så kan kunden lösa ut den. Det man bör betänka här är hur bilens värde förändras. I avtalet kan det stå att när bilen återlämnas så skall den ha ett värde av en viss summa, men om den vid genomgången skulle visa sig vara värd mindre så blir du som kund skyldig att betala mellanskillnaden till firman. Vanligen beror avdraget värde på det man kallar för onormalt slitage. Man ska komma ihåg att det är leasinggivaren som bedömer vad som är normalt och onormalt slitage. Ett par stenskott räknas i regel som normalt slitage, men handlar det om repor från slarvigt uppslängda dörrar så är det troligtvis inte lika säkert att det räknas till normalt slitage.

Således är det viktigt att noggrant gå igenom kontraktet innan man skriver på för privatleasing. I kontraktet ska det också framgå hur många år avtalet ska löpa och hur många mil per år man förväntas köra.

Företagsleasing

Det där var en del om privatleasing. Är du istället företagare och vill ha bra information om vad du kan tänkas behöva ha i åtanke eller helt enkelt bara vill ha allmän information om leasing av tjänstebilar eller förmånsbilar så kan du besöka tjänstebilen.nu som är en sajt som ger dig vägledning i ämnet. Förutom allmän information så finner du även information om finansieringsalternativ, tester av bland annat bilar och däck samt mycket mer.

 

About Author: lucas