Dragracing

Den snabbaste bilsporten är dragracing. Värstingbilarna accelererar oerhört snabbt. De snabbaste kommer upp i 100 km/h på 0,8 sekunder och har då färdats bara 17 meter. Fyra och en halv sekund senare är farten nära 500 km/h. För att få hejd på ett sådant ekipage bromsar man inte bara med hjulen utan man har även bromsfallskärmar som utlöses efter målgång.

Dragracing körs på en bana som är en kvarts engelsk mil, med svenska mått 402,33 meter. Bilarna startar två och två mot varandra i en utslagningsserie. Först i mål har vunnit. Dragracin är en härlig publiksport. Tävlingsformen är lätt att förstå, man ser hela banan från start till mål. Depåerna är öppna och publiken kan komma nära tävlingsbilarna och hur det mekas på nära håll.

dragracing

Du får börja köra dragracing när du fyllt åtta år i en särskild serie med en juniordragster. När du fyllt 15 får du köra lite snabbare bilar som är anpassade för din ålder, och då är det inte de snabbaste bilarna i top fuel klassen som är aktuella. Dragracing körs nämligen även med standardbilar, förvisso trimmade men bilar som man kör fram och tillbaka till jobbet med.

About Author: lucas