Bilmodeller på gång

Ingen har väl kunnat undgå att åtminstone höra talas om Volvos hajpade reklamfilm för nya Volvo XC 60. Filmen Made By Sweden har troligen fått mer uppmärksamhet än bilen den gör reklam för. Det har skrivits flera artiklar i fackpress där filmen med Zlatan beskrivs detaljerat utan att nämna med ett ord vilken bilmodell som promotas. Kanske var det avsikten.

xc60Det har kommit lite i skymundan att den nya XC 60 har en helt ny motor från Volvos nya motorserie som är utvecklats för att vara så snåla som möjligt. Volvo hävdar att den snålaste modellen av XC 60 ska kunna köras tio mil på bara 6 liter diesel. Bilen väger trots allt nästan 1,8 ton.

En ny generation av Mini kommer under 2014. Den får också ny motor i form av en trecylindrig bensin- eller dieselmotor på 1,5 liter. Den nya modellen har vuxit med tio centimeter på längden och lite grand på höjden. Axelavståndet har blivit längre och spårbredden ökats. Frågan är hur länge man kan ha kvar modellnamnet Mini om den utvecklingen får fortsätta.

Volkswagen har två spännande nyheter. Först kommer den lilla plug-in hybriden XL 1. Den kommer att finnas endast i en begränsad upplaga och kan inte förväntas bli en storsäljare det första året. Mer intressant är nog att en eldriven Golf kommer att presenteras under sommaren. Ett starkt varumärke som hänger med och utvecklas hela tiden och som har givit namn till en storleksklass när man jämför bilmodeller.