5 stora biltävlingar

I år kommer det gå flera stora tävlingar av stapeln. Vi ger dig ett smakprov på vad du kan se fram emot.

Även dem som inte har ett genuint bilintresse vet namnet på de största bilsporterna och tävlingarna tack vare uppmärksamheten i media och det nya intresset att hitta de bästa oddsen på alla möjliga tävlingar. Men även om man vet namnet kanske de är lite svåra att hålla isär. Här presenterar vi kort tre prestigefulla biltävlingar.

Le Mans

En högklassig tävling med mycket prestige som körts varje år sedan starten 1923. Det är ett uthållighetsrace där man ska köra i 24 timmar och köra så många varv som möjligt runt en a världens längsta banor på 14 km. I varje lag finns det tre förare som turas om. I början var det bara två förare. En av de största inom sporten med flest segrar är dansken Tom Kristensen.

Spanska formel 1 GP 

Sporten utförs på asfalterade banor runt om i världen med specialutformade ensitsiga bilar som följer strikta bestämmelser. 3,5 mil norr om Barcelona ligger Montmelobanan som årligen håller i det spanska formel 1-loppet. Varje år dyker över 300 000 personer upp. Här är ljudnivån hög, likaså stämningen! Ta med öronproppar och bered dig på den heta, spanska solen. Den här sporten är prestigefull, om än inte på samma sätt som Le Mans. Den här håller sin höga klass tack vare kostnaden. Det är otroligt dyrt att tävla inom formel 1 och fastän man försöker få ner kostnaderna är detta inte en sport för alla.

Monaco Grand Prix

Det här är ett stadslopp med racerbilar som utförs i Monte Carlo varje år. Det är den enda biltävlingen där man kör igenom en tunnel och den enda formel 1-tävlingen som körs helt på allmän väg. Banan är lite över 3.3. km lång och har många smala och snäva passager. I denna tävlingen är det brasilianaren Ayrton Senna som vunnit tävlingen flest gånger med sex vinster. Sedan hans död har det skrivits mycket om hans liv, om kraschen på banan samt hans nästan helgonlika status i hemlandet och bland de andra stora racerförarna i världen.

Daytona 500

Det är inte bara en del av NASCAR Sprint Cup, det är även ett att de mest kända racen i världen. Det kördes för första gången 1959 och har ända sedan 1982 varit öppningsloppet för varje säsong av Sprint Cup. Banan är 4 km långa och kräver 200 lapp att slutföra, men loppet anses officiellt sett som över efter halva distansen. Richard Petty är den förare som tagit flest vinster i Daytone 500, har har hela 7 vinster, vilket är imponerade då den som kommer på andraplats bara har 4. Delad tredjeplats är tre förare på 3 vinster och sex personer har tagit 2 vinster.

Indianapolis 500

Det stora föregångaren till andra andra lopp, Indianapolis 500 hölls första gången 1911 och var den obestridde kungen bland motorsport i ett halvt århundrade. Den körs naturligtvis på Indianapolis Motor Speedway i just Indianapolis, USA. Även detta körs 200 varv på en bana som är omkring 4 km. Loppet är numera en del av Indy Racing League som existerat sedan 1996. Sveriges egna Kenny Bräck är en av de som tagit vinster i denna serie.

About Author: lucas